2008.10.10. 17:57 szelessav

Régi huza-vona az ún. hurokátengedés. A szabályozó, az NHH egyre olcsóbb árakra kötelezi az inkumbenseket (a valamikori állami matáv utódait), a fogyasztókat viszont nem sikerült még megnyerniük. Most újra csökkentek az árak.

 

Egy félévesnél is hosszabb egyeztetési folyamat végére tett pontot az NHH, amikor kihirdette a legújabb hurokátengedési határozatát, amelyben a korábbiaknál 20 százalékkal olcsóbb hurokátengedési és 50 százalékkal olcsóbb bitfolyamátengedési árakat szabott meg a három nagy szolgáltatónak (Magyar Telekom, Invitel, Monortel).

És akkor mi van?

Talán ezentúl érdemesebb lesz a tőkeerősebb, de kisebb szolgáltatóknak rácsatlakoznia a nagyok elosztóira, és a saját hálózatukra irányítani az érdeklődő előfizetőket. Amíg nincs hurokátengedés, addig verseny sincs igazán, hiszen a hurok tulajdonosától tudják csak megvenni a szolgáltatók a csomagokat, természetesen valamivel olcsóbban, mint amennyiért továbbadják az ügyfeleiknek. A nagyok árait pedig szintén legfeljebb az NHH tudja korlátozni.

Persze a betelepülés drága mulatság, de külföldi (főleg angliai és francia) példák arra utalnak, hogy így a betelepülők versenyképesebb árakkal tudnak előállni, és nagyobb eséllyel csalogathatják el a nagyok ügyfeleit. És persze nemcsak árakról szól a történet, hanem a minőségről is, hiszen amíg nagykereskedés van, addig nincs különbség a szolgáltatásban (legalábbis nem lényeges, hiszen a zsinegek nem változnak). Én inkább az utóbbi miatt látnék fantáziát a hurokátengedésben, mert a penetráció az utóbbi időben egyre lasabban növekszik, miközben az árak folyamatosan esnek.

 

 

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--internet-szolgltat-csb87a.blog.hu/api/trackback/id/tr59725046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Mi újság az internet szolgáltatók háza táján? Hol a legolcsóbb az előfizetés, melyik a legjobb szolgáltatás, milyen tapasztalatokat szereztünk, mi, előfizetők?

Legfrissebb kommentek

ADSL, szélessáv, okosság

Nincs megjeleníthető elem

szelessav.blogter.hu

Nincs megjeleníthető elem

Netpédia

Nincs megjeleníthető elem

Kiemelt szócikkek

süti beállítások módosítása